Vad är Southern Gospel och Homecoming

För tjugo år sedan fick denna musikgenre, som har sina rötter mer än 100 år tillbaka, en rejäl nystart. Genom Bill Gaithers populära Homecomingprogram och konserter spreds musiken till en ny publik över hela världen. Southern Gospel är idag troligtvis den största grenen inom den kristna musiken, enbart Homecomingserien har sålt i över 50 miljoner exemplar. Bill och Gloria Gaither har utsetts till århundradets sångförfattare av USA:s motsvarighet till STIM.

Idag lever och sprids Southern Gospelmusiken genom en ny, ung generation sida vid sida med den äldre generation som varit föregångare. Musik som innefattar allt ifrån Gaithers inspelningar med Homecoming Friends till den yngre generationen artister som utvecklar och för musikgenren vidare. Southern Gospelmusiken har utökats från traditionell, manlig fyrstämmig kvartettsång till att även omfatta allt ifrån solister till familjegrupper med mer moderna uttryck.

Genrens karaktäristiska drag är den starka, förkunnande texten som kan bära genom livets olika förhållanden. Oftast med fokus på himlen och den personliga erfarenheten och upplevelsen av Gud. Musiken kännetecknas av kraftfulla, medryckande och berörande arrangemang, framfört med hög professionalitet.

Inom Southern Gospel finns det en stil och inriktning för de flesta smaker och en stor bredd och variation i musiken. Vid konserter används ofta förinspelade musikarrangemang, vilket i kombination med sången, ger en stark musikalisk upplevelse.

Den röda tråden inom Southern Gospelmusiken är det uppmuntrande budskapet om hoppet, glädjen och erfarenheten i den kristna tron, framfört på ett musikaliskt tilltalande sätt som är lätt att ta till sig och bli berörd av.